PRIJEM KOD GRADONAČELNICE

Gradonačelnica Grada Raba prof. Rosanda Krstinić Guščić primila je 24. veljače 2014. godine predsjednika Udruge antifašista Raba prof. Ivu Barića. Ivo Barić je gradonačelnicu upoznao s programom rada Udruge za 2014. godinu i s neostvarenim Zaključcima trodnevnog skupa Kampor – polje sjećanja održanog u listopadu 2011. godine. Od jedanaest točaka ostvarene su samo dvije i to: tiskan je Zbornik znanstvenih i stručnih radova 44 sudionika i osnovan Odbor za provedbu projekta Kampor – polje sjećanja.

Za ostvarivanje Zaključaka skupa Kampor - polje sjećanja ove je godine po prvi put osigurano 140.000 kuna koja nisu dostatna ali s njima se mogu postepeno početi ostvarivati ostale točke Zaključaka skupa Kampor – polje sjećanja, rekla je gradonačelnica, a to su:

 

  1. Izraditi Programski zadatak za projekt Memorijalnog centra Kampor – polje sjećanja,
  2. Projektom obuhvatiti i Spomen-groblje Kampor,
  3. U Prostornom planu i UPU Kampor odrediti nivo zaštite polja na kome je bio Logor
  4. Sa Primorsko-goranskom županijom i Bolnicom Kampor dogovoriti status sadašnjeg groblja Bolnice Kampor koje nema nikakvu dozvolu,
  5. Na Odboru za izgradnju Memorijalnog centra dogovoriti koja će institucija (Udruga ili Grad) izraditi projekt za sredstva Europske unije.

Dogovoren je i datum sjednice Odbora za izgradnju Memorijalnog centra, a to je 7. ožujka 2014. godine. Gradonačelnica prof. Rosanda Krstinić Guščić i predsjednik Udruge antifašista Raba prof. Ivo Barić suglasni su da se u Odbor kooptiraju: povjesničar umjetnosti, arhitekt i predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba.

U razgovorima je sudjelovala i voditeljica Odsjeka za poslove Ureda Grada Raba Tea Ivić Lošić.

Na kraju sastanka Ivo Barić je gradonačelnici predao pismeni prijedlog uređenja i održavanja spomenika NOB-a o kojima će se brinuti članovi Udruge antifašista Raba.

Dan antifašističke borbe

Zbornik